fbpx

Käytämme evästeitä.

Moni yritystoimintaa aloittava, tai työssään muuten mainonnan kanssa tekemisiin joutuva, törmää usein aivan uudenlaiseen sanastoviidakkoon. Aloittavalle yrittäjälle tulee monesti yllätyksenä, kuinka paljon sen oman toimialan lisäksi pitäisi tietää ja ymmärtää. Onneksi kaikkea ei tarvitse osata itse. Mainonnassa ja markkinointiviestinnässä auttavat mainos- ja mediatoimistot ja graafiset suunnittelijat. Ammattilaisiltakin saattaa kuitenkin unohtua, että mainonnan käsitteet voivat olla asiakkaalle uusia ja vieraita.

Tähän olen koonnut markkinointimaailmassa käytettävää sanastoa, jotka yritän selostaa mahdollisimman lyhyesti ja selkeästi. Muista kuitenkin että Sinun ei tarvitse olla mainonnan ammattilainen, vaan minun tehtäväni on opastaa tässä markkinointiviidakossa :).

 

Logo

Logo on yrityksen tai tuotteen nimen tarkkaan määritelty kirjoitustapa. Se perustuu yleensä johonkin olemassa olevaan fonttiin, eli kirjasintyyppiin, jota voidaan muokata haluttuun suuntaan.

 

Liikemerkki

Liikemerkki on yrityksen tai tuotteen graafinen tunnus, joka sisältää nimen lisäksi myös kuvasymboliikkaa.

 

Graafinen ilme

Yrityksen oma yhtenäinen graafinen ilme eli ns. talotyyli erottaa yrityksen markkinointiviestinnän muista yrityksistä.

Graafinen ilme koostuu yleensä seuraavista asioista:

  • logo/liikemerkki
  • värit
  • fontit
  • kuvat/kuvitukset/graafiset elementit

Vahvan visuaalisen muistijäljen jättämiseksi on tärkeää että yritys käyttää kaikessa markkinointiviestinnässään johdonmukaisesti graafisen ilmeensä mukaisia elementtejä.


Graafinen ohjeistus

Graafinen ohjeistus on dokumentti, johon on koottu kaikki graafisen ilmeen elementit ja ohjeet niiden käytöstä. Graafisesta ohjeistuksesta löytyvät logojen eri versiot ja käyttötavat, fontit ja niiden käyttökohteet, värikoodit jne. Graafisessa ohjeessa voi olla myös mallit mm. lehti-ilmoituksista ja käyntikorteista. Graafinen ohjeistus on tarkoitettu avuksi yrityksen henkilökunnalle sekä tarvittaessa yrityksen ulkoisille sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille. Sen avulla yrityksen visuaalinen ilme pysyy yhtenäisenä.

 

Domain

Internetin verkkotunnus, eli nettisivujen kirjaimista koostuva osoite.
Esim. www.esimerkki.fi
Fi-päätteisiä domaineja hallinnoi viestintävirasto.

 

Webhotelli

Nettisivut tarvitsevat kiintolevytilaa, missä sijaitsevat ja toimivat. Tätä tilaa tarjoavat vuokralle hyvin monenlaiset palveluntarjoajat ja palvelun nimi on webhotelli. Eri palveluntarjoajilla on tarjolla myös erilaisia oheispalveluita webhotellien yhteyteen.

 

Responsiiviset nettisivut

Puhelimien ja tablettien käyttö nettisivujen selailussa on jatkuvasti lisääntymässä huimaa vauhtia. Nykypäivänä on entistä tärkeämpää että nettisivut toimivat monenlaisilla näytöillä. Responsiivisuus tarkoittaa sitä, että nettisivujen sivupohja muuttuu sen mukaan, millaisella laitteella niitä selataan. Responsiivisen suunnittelutavan ansiosta emme tarvitse erikseen mobiiliversiota nettisivuista, vaan samat sivut toimivat kaikissa laitteissa.

 

Palstamillimetri

Lehtimainonnassa on käytössä mittayksikkö nimeltä palstamillimetri. Se tarkoittaa yhden palstan levyistä ja millimetrin korkuista aluetta. Palstaleveydet vaihtelevat lehdittäin. Yhden palstan leveys voi olla esim. 44 tai 48 mm ja kahden palstan leveys 92 tai 101 mm. Palstaleveydet kerrotaan aina kunkin lehden mediatiedoissa.

Esimerkiksi ilmoituskoko 2x100 pmm tarkoittaa, että ilmoitus on kahden palstan levyinen ja 10 cm korkea, yhteensä 200 palstamillimetriä.

 

Tässä lienee tarpeeksi tällä erää. Jos sinulle tulee mieleen muita selvennystä vaativia käsitteitä, niin laitapa viestiä! Kirjoitellaan tarpeen mukaan lisää :).


Aurinkoista kesän jatkoa toivotellen,
Piia.